Page 214 - 8. SINIF ÇALIŞMA KİTABI - 3
P. 214

10. pH (power of Hydrogen-hidrojenin gücü), çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini açıklayan bir ölçü birimidir. pH değeri,
              belirli bir sıcaklıkta 0 ila 14 arasında değer alabilen bir ölçektir.


              Bazı  maddelerin  yaklaşık  pH  değerleri çizelgede  verilmiştir.  Bu değerler 14 farklı renk tonu ile gösterilmiştir. Örne-
              ğin, çizelgede yumurta beyazı ile domates arasında 4 farklı renk tonu vardır.































              pH değeri bilinmeyen bazı yiyeceklerle ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir.
              Muz: Kan ile arasında 2 renk tonu vardır. Kırmızı turnusol kağıdına etki etmez.
                                                                        −
              Brokoli: Süt ile arasında 3 renk tonu vardır. Sulu çözeltilerinde OH (Hidroksit) iyonunu veren sınıf içinde yer alır.
              Verilen bilgilere göre muz ve brokolinin pH cetvelindeki rakamsal değerleri aşağıdakilerden hangisidir?

                                         Muz                                             Brokoli

              A)                          5                                                 2

              B)                          11                                               11
              C)                          11                                                2

              D)                          5                                                11




























                                                           207
   209   210   211   212   213   214   215   216   217   218   219