Page 214 - 8. SINIF ÇALIŞMA KİTABI - 3
P. 214
10. pH (power of Hydrogen-hidrojenin gücü), çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini açıklayan bir ölçü birimidir. pH değeri,
belirli bir sıcaklıkta 0 ila 14 arasında değer alabilen bir ölçektir.
Bazı maddelerin yaklaşık pH değerleri çizelgede verilmiştir. Bu değerler 14 farklı renk tonu ile gösterilmiştir. Örne-
ğin, çizelgede yumurta beyazı ile domates arasında 4 farklı renk tonu vardır.
pH değeri bilinmeyen bazı yiyeceklerle ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir.
Muz: Kan ile arasında 2 renk tonu vardır. Kırmızı turnusol kağıdına etki etmez.
−
Brokoli: Süt ile arasında 3 renk tonu vardır. Sulu çözeltilerinde OH (Hidroksit) iyonunu veren sınıf içinde yer alır.
Verilen bilgilere göre muz ve brokolinin pH cetvelindeki rakamsal değerleri aşağıdakilerden hangisidir?
Muz Brokoli
A) 5 2
B) 11 11
C) 11 2
D) 5 11
207