Page 87 - 8. SINIF ÇALIŞMA KİTABI - 5
P. 87
7. Bir yemek yarışmasında yarışmacılar, aşağıdaki yöresel yemekleri yapmıştır:
AYRAN AŞI: Arzuya göre soğuk ya da sıcak olarak hazırlanabilen ve içinde bulunan haşlanmış bakliyatlar sayesinde ana
yemek kadar doyurucu olan ayran çorbası, pratik olduğu kadar lezzetli bir başlangıç seçeneğidir. Yöresel otlarla sunulan
bu nefis yoğurt çorbasını Vanlılar kadar çok seveceksiniz.
BEYRAN: Gaziantep’in meşhur lezzetlerinden biri olan beyran çorbası, kuzu etiyle hazırlanan bir yemektir. Bağışıklık
sistemini güçlendirmesiyle bilinen bu besin, özellikle kış aylarında tüketilir. Kuzu etinden geçilmeyen, bol sarımsaklı,
baharatlı, sirkeli bu çorbayı içen hasta olmaz derler.
BAMYA ÇORBASI: Mevlana şehri Konya’nın en sevilen yemeklerinden biri olan etli bamya çorbası, düğünlerin ve özel
günlerin vazgeçilmezidir. İpe dizilerek kurutulmuş çiçek bamyalar ve küçük kuşbaşı doğranmış dana eti, limon suyuyla
birlikte çorbaya asıl lezzetini verir.
ANALI KIZLI: Adana’nın en meşhur yemeklerinden biri olarak bilinen bu lezzetli çorbada içi kıyma dolu yuvarlak büyük
köfteler ana, küçük köfteler de kız olarak nitelendirilir. Salçalı suda kaynatılan köfteler otlarla süslenerek servis edilir.
Aşağıdaki görsellerden hangisi verilen yöresel yemeklerden birine ait değildir?
A ) B)
C) D)
80