Page 42 - 8. SINIF ÇALIŞMA KİTABI - 5
P. 42
7. “Biri Peygamberimize gelerek aç kaldım dedi. Peygamberimiz hanımlarına bu adamın karnını doyurmak için haber 9. İnsan yüce bir yaratıcıya inanır ve güvenir. Allah’a yaklaşmak için ona ibadet eder. Onun emir ve yasaklarını yerine
gönderdi. Evlerinde sudan başka yiyecek içecek bir şey olmadığı cevabı geldi. Efendimiz, ashabına: “ Bu kişiyi getirmeye çalışır. Örneğin kötü davranışlardan kaçınmaya, iyi ve güzel davranışlarda bulunmaya gayret eder. Kötü
sofrasına alacak (misafir edecek) kim var?” dedi. anlarında Allah’a güvenir, sığınır ve ondan yardım diler. Böylece felaket ve musibetler karşısında sabırlı davranır. Allah’a
güvenin vermiş olduğu huzur ile yaşamına devam eder.
Ebu Talha “Ey Allah’ın elçisi! Ben onu misafir kabul ederim,” diyerek adamı evine götürdü. Evde sadece çocuklarına
yetecek kadar yiyecek vardı. Bu yiyeceği misafirlerine yedirip kendileri aç olarak yattılar. Metinde aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?
Ebu Talha’nın bu tutumunu en iyi açıklayan ayet aşağıdakilerden hangisidir? A) Dinin kural koyucu niteliği
A) “Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça gerçek iyiliğe asla erişemezsiniz...” (Âl-i İmrân sûresi, 92. ayet) B) Dinin birey üzerindeki etkisi
B) Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, yedi başak bitiren ve her başakta yüz tane bulunan bir tohum C) Dinin toplumsal düzenin sağlanması noktasındaki rolü
gibidir. Allah dilediğine kat kat verir. Allah lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir. (Bakara Suresi 261. ayet)
D) Dinin inanç ile ilgili boyutu
C) O takvâ sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. (Âl-i
İmran Suresi 134. ayet)
D) “Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı halde insanlara gösteriş olsun diye malını harcayan kimse
gibi sadakalarınızı başa kakmak ve gönül kırmak suretiyle boşa çıkarmayın...” (Bakara sûresi, 264. ayet.)
8. İslam dininde yardımlaşma ve paylaşma çok önemlidir. Bu sebepledir ki yardımlaşmayı ve paylaşmayı içeren 10. Peygamberimiz bir topluluk içinde şöyle buyurdu:
zekat, sadaka, kurban ve fıtır sadakası gibi pek çok ibadete yer verilmiştir. Bu ibadetlerin uygulama esasları
belirlenirken yapılan yardım amacına ulaşsın diye verilen malın niteliğinin nasıl olması gerektiği de açıklanmıştır. - “Sadaka vermek her müslümanın görevidir”
Örneğin……………………………………………………….. ayetinde bu türden bir açıklama yapılmıştır. - Sadaka verecek bir şey bulamazsa? dediler.
- “Amelelik yapar, hem kendisine faydalı olur, hem de tasadduk eder” buyurdu.
Metinde boş bırakılan yere aşağıdaki ayetlerden hangisi yazılabilir? - Buna gücü yetmez (veya iş bulamaz) ise? dediler.
- “Darda kalana, ihtiyaç sahibine yardım eder” buyurdu.
A) Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve rızık olarak yerden size çıkardıklarımızdan hayra harcayın. Size verilse - Buna da gücü yetmezse? dediler.
gözünüzü yummadan alamayacağınız kötü malı, hayır diye vermeye kalkışmayın. Biliniz ki Allah zengindir, övgüye - “İyilik yapmayı tavsiye eder” buyurdu.
layıktır. (Bakara Suresi, 267. Ayet) - Bunu da yapamazsa? dediler.
- “Kötülük yapmaktan uzak durur. Bu da onun için sadakadır” buyurdu.
B) Mallarını Allah yolunda harcayan, sonra da harcadıklarının peşinden (bunları) başa kakmayan ve gönül incitmeyenlerin, (Hadis-i Şerif)
Rab’leri katında mükafatları vardır. Onlar için korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de.
(Bakara Suresi, 262. Ayet) Hadisten sadaka ile ilgili olarak çıkarılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir?
C) Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! Fakat onları gizleyerek fakirlere verirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır ve A) Müslümanlar için farz bir ibadettir.
günahlarınızdan bir kısmına da keffaret olur. Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.
(Bakara Suresi 271. Ayet) B) Sadaka vermek için belirlenmiş özel bir zaman yoktur.
D) Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, her başağında yüz dane olmak üzere, yedi başak veren danenin durumu C) Maddi yönü ağır basan bir ibadettir.
gibidir. Allah dilediğine kat kat verir. Allah (ın lütfu) geniştir. (O) bilendir.”
(Bakara Suresi 261. ayet) D) Her türlü iyi iş ve davranış sadakadır.
35