Page 203 - 8. SINIF ÇALIŞMA KİTABI - 5
P. 203
6. Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’dan sonraki ikinci büyük merkezi olan Kayseri’nin yemek kültüründe Rum,
Ermeni ve Osmanlı mutfaklarının izlerini görmek mümkündür. Bu özelliğiyle oldukça zengin bir mutfak kültürüne de
sahip olan Kayseri mutfağı birçok farklı lezzeti bünyesinde barındırmaktadır. Türk mutfak kültürünü en güzel şekilde
yansıtan önemli yerel mutfaklardan biri olan Kayseri mutfağı ağırlıklı olarak un ve et ürünlerine dayalıdır.
Metindeki altı çizili cümlede aşağıdakilerden hangisi vardır?
A) Karşılaştırma B) Abartma
C) Benzetme D) Eleştiri
7. Sıfat-fiiller, fiillerin sonuna ‘’-en, -esi, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş’’ getirilerek oluşturulur. Sıfat-fiiller kendinden sonraki
ismi niteleyerek sıfat tamlaması oluşturur. Sıfat-fiillerin, nitelediği ismin yerini tutması sonucu ‘’adlaşmış sıfat-fiiller’’
oluşur.
Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde adlaşmış bir sıfat-fiil vardır?
A) Başarı, düzenli çalışanındır.
B) Dedesi, oldukça yaşlıydı.
C) Defterde, yazılacak yer kalmamış.
D) İçindeki çocuk, insanı hayata bağlar.
196