Page 136 - 8. SINIF ÇALIŞMA KİTABI - 5
P. 136
18. EKMEĞİN HİKÂYESİ
Ekmek soframızdan eksik etmediğimiz en büyük besin kaynağıdır. Buğdayın ekmeğe dönüşümü ise zorlu
bir süreçten geçer.
Tarlaya ekilen buğday titiz bir bakımla yetiştirilir. Ürün olgunlaşınca hasat edilerek buğday sapı ve kabuk-
larından ayrılır(1). Daha sonra buğday, un haline getirilmek için değirmenlere gönderilir, burada öğütülerek
buğdaydan un elde edilir(2).
Elde edilen un fırınlara götürülerek burada su ve maya ile hamur haline getirilir(3). Hamur yoğurulup din-
lendirildikten sonra ekmek boyutlarında parçalanarak şekil verilir. Fırına sürülen hamurlar burada pişirilerek
soframızda yediğimiz ekmek halini alırlar(4). Böylece buğdaydan ekmek elde edilmiş olur.
Numaralandırılmış cümlelerde meydana gelen değişim türü sırasıyla hangi seçenekte doğru veril-
miştir?
A) Fiziksel-Fiziksel-Kimyasal-Kimyasal
B) Fiziksel –Kimyasal- Fiziksel –Kimyasal
C) Kimyasal-Kimyasal-Fiziksel-Fiziksel
D) Fiziksel-Fiziksel-Fiziksel-Kimyasal
129