Page 98 - 8. SINIF ÇALIŞMA KİTABI - 3
P. 98
9. Her çocuk aslında doğuştan bir bilim insanıdır. Yaşadığı çevreye büyük bir merakla ve keşfetme arzusuyla bakar. İlk adımlar, ilk
sözcükler, ilk sorular evreni anlamaya çalışan bu kâşifin ilk serüvenidir. Bir çocuğun gözünden baktığınızda evrenin ne kadar
muhteşem ve bilinmezliklerle dolu olduğunu anlarsınız. Hepimiz dünyaya bir zamanlar aynı gözlerle baktık. Yıldızların ne kadar
uzak, okyanusların ne kadar derin olduğunu ve uzak dünyalarda bizim gibi canlılar olup olmadığını düşündük. Büyüyünce
kimimiz soru sormayı bıraktık, kimimiz ise içimizdeki meraklı çocuğu hiç kaybetmedik.
Bu metinden çıkarılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Her çocuk doğuştan bir kâşiftir ancak kimi büyüdükçe bu özelliğini kaybeder.
B) Çocuğun her sorusuna cevap verilmeli, soru sormasının önü açılmalıdır.
C) Çocuklar dünyanın bilinmezliklerle dolu olduğunu bilir.
D) Soru sorma özelliğini kaybetmeyenler geleceğin bilim insanı olmaya adaydır
10. Eskiler, “Hoca merhum…’’ cümlesiyle sohbete başladıklarında dinleyenlerin en genci dahi “Hoca da kim?’’ diye düşünmezdi.
Herkes bilirdi ki adı zikredilen şahıs, Nasreddin Hoca’dır. Hoca, insanlar, gülsün diye fıkra anlatmamıştır. Kaldı ki o devirlerde
“fıkra’’ değil “latife’’ denirdi. Millî dağarcığımızdaki gülünen sözler şaka, fıkra, latifedir. “Latife, latîf gerek’’ diye de bir ihtar
cümlemiz vardı.
Bu metinden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
A) “Hoca merhum” denildiğinde akla ilk gelen Nasrettin Hoca’dır.
B) Hoca’nın fıkra anlatmaktaki amacı insanların dönemin sorunlarını düşünmeleridir.
C) O dönemde “fıkra” yerine “latife” denmektedir.
D) Söz varlığımızda gülünen sözler anlamına gelen birden fazla kelime bulunmaktadır.
11. Meyve ve sebzelerin bozulmasına bazı bakteriler neden olur. Bakteriler, bu gıdaların içerdiği suyu kullandığı için onların
üzerinde kolaylıkla gelişip çoğalabilir. Bu durumda meyve, sebzelerin içeriğinde ve görünüşünde birtakım değişikliklere
yol açacak bozulmalara neden olur. Ancak meyve ve sebzeler kurutulursa bozulmalarının önüne geçilebilir. Çünkü
kurutulan meyve ve sebzelerin su miktarı önemli ölçüde azalır. Bakteriler de yeterince su bulamazsa gelişemez.
Bu metinden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
A) Bakteriler meyve ve sebze içinde bulunan suyu tüketip çoğalırlar.
B) Meyve ve sebzeler kurutulduğunda bakteri oluşumu en aza indirilebilir.
C) Kuru gıda içinde su az olduğundan bakteriler yeterince gelişemez.
D) Meyve ve sebzelerin bozulmasının en önemli sebebi kurutulmamasıdır.
91