Page 191 - 8. SINIF ÇALIŞMA KİTABI - 2
P. 191
41.
Maya, yüzyıllardır insanların önemli bir besin kaynağı olmuştur. Mayayı bu kadar farklı kılan özellikleri ise,
protein bakımından zengin olması, B vitamini ve birçok minerali içermesi, karbonhidrat bakımından dengeli
bir yapıya sahip olmasıdır. Hazır gıdaların içerik kısmında daha sık görmeye başladığımız maya özütü, daha
güvenilir gıdaların üretilmesini sağlamaktadır.
Türkiye’de de maya özütü üretimi ile ilgili önemli gelişmeler yaşanmaktadır. 2014 yılında kurulan tesiste maya
özütü ürününün satışına başlanmıştır. Türkiye’de ilk ve tek olan bu tesis, Dünya’da da bu alanda ilk 10 firma
arasında bulunmaktadır.
Yukarıda verilen gazete haberine göre,
I. Haberde bahsedilen teknik biyoteknolojinin olumlu etkilerindendir.
II. Maya özütü sayesinde hazır gıdaların tüketimi artmıştır.
III. Türkiye maya özütü tesisi ile Dünya’daki ilk ülke olmuştur.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız I. B) I ve II. C) II ve III. D) I, II ve III.
42. mor beyaz %100 mor
x
uçta yanda %50 yanda %50 uçta
x
yeşil yeşil %75 yeşil %25 sarı
x
Verilen bezelye çaprazlamalarının sonuçlarına bakarak aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılamaz?
A) 1. çaprazlamada beyaz renk özelliği sonraki kuşaklarda ortaya çıkabilir.
B) 2. çaprazlamada yanda çiçek çekinik bir özellikse uçta çiçekli bezelye melezdir.
C) 1. çaprazlamanın sonucuna göre çaprazlanan bezelyelerin saf olduğu söylenebilir.
D) 3. çaprazlama sonucunda oluşan yeşil bezelyelerin hepsi melez özelliktedir.
184