Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü

OKUL TABANLI DEĞERLENDİRMEYE DAYALI ÖĞRETMEN KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ ÇALIŞTAYI

OKUL TABANLI DEĞERLENDİRMEYE DAYALI ÖĞRETMEN KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ ÇALIŞTAYI

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve UNICEF işbirliği ile “Okul Tabanlı Değerlendirmeye Dayalı Öğretmen Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Çalıştayı” 05-07 Aralık 2016 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilmiştir. Çalıştaya; Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü personeli, UNICEF temsilciliği ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler ile Türkiye’nin farklı illerinde görev yapan dokuz branştan öğretmenlerin oluşturduğu 99 kişilik bir grup katılmıştır.

Çalıştay açılışı 05 Aralık 2016 tarihinde saat 10.00 da saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Baskı ve Sevk Hizmetleri Daire Başkanı Sayın Bayram TARAN Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünü yapmış olduğu merkezi sınavların hazırlama, uygulama ve değerlendirme süreçleri ile ilgili bilgiler paylaşmış ve okul tabanlı değerlendirmenin merkezi sınavlar kadar önemli bir konu olduğunu belirtmiştir. UNICEF Türkiye temsilciliğinden Doç. Dr. Mehmet BULDU, konuşmasında Türkiye’de eğitim alanında eğitim standartlarını geliştirme, değerlendirme sistemlerini geliştirme ve güçlendirme, öğretmen kapasitelerini arttırma gibi çalışmalar yaptıklarını, bu çalışma aracılığıyla da eğitimde değerlendirme sistemlerinin geliştirilmesine destek vermeyi amaçladıklarını belirtmiştir. Ar-Ge ve Projeler Daire Başkanı Sayın Ersin CAN Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalarla ilgili genel bilgiler vermiş, ölçme, değerlendirmede klasikleşen ölçme araçlarına alternatif olacak çağdaş ve yeni ölçme araçları kullanılması gerektiğini belirtmiştir. Çalıştay ile branş bazında ölçme değerlendirme araçlarını kullanmada bilgi ve beceri eksikliklerini saptamak ve bu eksiklikleri gidermek amacıyla tedbirleri almayı hedeflediklerini belirtmiştir.  Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Doç. Dr. Bayram ÇETİN, eğitim sürecinde ölçme ve değerlendirmenin gerekliliğinden ve okul tabanlı ölçme ve değerlendirmenin bu süreçteki öneminden bahsetmiş söz konusu alanda çalıştay ile amaçlanan hedefleri ifade etmiştir.  Sayın Prof. Dr. Adnan KAN çalıştayın genel kapsamı ve aşamaları hakkında bilgilendirme yapmıştır. Sayın Yrd. Doç. Dr. Derya AKTAN ÇOBANOĞLU sunumunda günlük hayattan verdiği örneklerle okul tabanlı ölçme ve değerlendirmenin önemi ve gerekliliğini vurgulamıştır.

Çalışmanın ikinci günü MEB Müsteşar Yardımcısı Sayın Muhterem KURT akademisyen ve öğretmenlerle bir araya gelerek eğitim konusunda fikir alışverişinde bulunmuş;  eğitim ve öğretimdeki adaletsizliklerin okul tabanlı değerlendirmeye dayalı öğretmen kapasitesinin güçlendirilmesi ile giderilebileceğini bu nedenle de Bakanlık olarak bu çalışmayı çok önemsediklerini belirtmiştir.

 

Çalışma, grup yöneticilerinin rehberliğinde dokuz branşta ve üç aşamada yürütülmüştür. Birinci aşamada öğretim programları incelerek kazanımlardan hareketle edimler belirlenmiş, ikinci aşamada öğretmenlerin belirlenen edimlere yönelik uygulamakta oldukları ölçme ve değerlendirme yöntemleri tespit edilmiş ve üçüncü aşamada ölçme ve değerlendirme uygulamalarında öğretmenlerin yaşadıkları zorluklar ve sorunlar belirlenerek bu hususta öğretmenlerin çözüm önerileri alınmıştır. Çalıştay, 07 Aralık 2016 Cuma günü kapanış toplantısı ile sonlandırılmıştır.

 

09-12-201609-12-201609-12-201609-12-201609-12-201609-12-2016

 

Emniyet Mahallesi Milas Sokak No8 Yenimahalle/Ankara - (0312) 413 30 65

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.