Dört Beceride Türkçe Dil Yeterlikleri Çalıştayı Ankara'da Yapıldı
10-12 Şubat 2020 tarihleri arasında Ankara'da ülkemizin çeşitli üniversitelerinin Türkçe Eğitimi, Türk Dili ve Edebiyatı, Sınıf Eğitimi, Yabancılara Türkçe Öğretimi, Dilbilim ve Ölçme ve Değerlendirme Bölümlerinden 26 akademisyen ve Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü çalışanlarının katıldığı 16 yaş ve üzeri ana dili Türkçe olan bireylere yönelik dil seviye belirleme sınavına ilişkin çalıştay gerçekleştirilmiştir.
Çalıştay saygı ve duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlamıştır. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sadri Şensoy açılış konuşmasında 2023 Vizyon Belgesi'nde yer aldığı üzere Türkçenin korunması ve geliştirilmesi vurgusu gereğince Bakanlığımızın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalıştığını ve 16 yaş üzeri gruba uygulanması planlanan bu sınavın 4, 7 ve 11. sınıflarda uygulanacak olan Dört Beceride Türkçe Dil Yeterliklerinin Belirlenmesi ve Ölçülmesi Çalışması'nın bir devamı niteliğinde olduğunu belirtmiş, akademisyenlerden bu alandaki bilgi ve birikimlerini paylaşmalarını istemiştir.
Çalışmaya katılanlara, Ar-Ge Projeler Daire Başkanlığı çalışanları tarafından Dört Beceride Türkçe Dil Yeterliklerinin Belirlenmesi ve Ölçülmesi çalışması kapsamında 7. sınıfta uygulanan ve 4, 11. sınıfta uygulanması planlanan sınavın içeriği, süreci ve 7. sınıf pilot uygulama raporu hakkında bilgi verilmiştir.
Çalıştay Prof. Dr. Selahattin Gelbal'ın moderatörlüğünde başlamıştır. Çalıştayın birinci gününde sınavın amacı, alt amaçları ve kapsamı tartışılmıştır. Çalıştayın ikinci gününde sınavın kapsamına yönelik tartışmalara devam edilmiştir. Buna göre; ulusal ve uluslararası dil sınavları, Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Programı ve Avrupa Ortak Başvuru Metni'nin incelenmesine, alan uzmanları ile yetişkinlerden toplanan verilerle yeterlik listeleri hazırlanmasına ve hazırlanan listelerdeki yeterliklerin düzeylendirme çalışmalarının yapılmasına karar verilmiştir. Çalıştayın son günü Prof. Dr. Hülya Kelecioğlu'nun moderatörlüğünde sınavın evreni, örneklem seçimi ve test geliştirme süreci dünya örnekleri incelenerek ve Türkiye şartları düşünülerek belirlenmiştir. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sadri Şensoy'un akademisyenlere yönelik teşekkür konuşması ve dilek-temenni bölümü ile çalıştay sonlandırılmıştır.